SEMARAK REFORMASI

PANJI KEADILAN

Friday, November 20, 2009

ALASAN LUCU SPR


Mahkamah Tinggi (Bahagian Rayuan dan Kuasa-kuasa Khas) akan membuat keputusan Isnin ini berhubung permohonan penangguhan yang difailkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) terhadap keputusannya pada 16 Nov yang mengisytiharkan kerusi DUN Kota Siputeh sebagai kosong.

Hakim Datuk Alizatul Khair Osman Khairuddin menetapkan tarikh itu selepas mendengar penghujahan panjang lebar daripada Peguam Kanan Persekutuan Datuk Kamaluddin Md Said, yang mewakili SPR, dan Sulaiman Abdullah, peguam bagi Speaker DUN Kedah Datuk Dr Abdul Isa Ismail.

SPR memfailkan permohonan itu pada 17 Nov selepas Alizatul mengisytiharkan kerusi DUN itu kosong dan memutuskan bahawa Datuk Abu Hassan Sharif bukan lagi wakil rakyat kawasan berkenaan selepas gagal menghadiri persidangan DUN dua kali berturut-turut tanpa kebenaran.

Pada 1 Sept, Dr Abdul Isa memfailkan semakan kehakiman selepas SPR menerima sijil cuti sakit Abu Hassan berikutan ketidakhadirannya dalam persidangan DUN serta mengisytiharkan bahawa tidak berlaku kekosongan bagi kerusi itu dan wakil rakyat BN itu masih merupakan ADUN kawasan berkenaan.

Di samping permohonan penangguhan, SPR dan Abu Hassan turut memfailkan rayuan di Mahkamah Rayuan.

Dalam keputusan bersejarah itu, Alizatul Khair turut mengarahkan SPR supaya mengadakan pilihan raya kecil bagi kerusi berkenaan.

Dalam penghujahannya, Kamaluddin memberitahu mahkamah bahawa jika permohonan penangguhan itu ditolak, ia akan membawa kepada satu lagi pilihan raya kecil yang membabitkan banyak wang dan SPR telah pun membelanjakan RM200,365 pada pilihan raya umum lepas di DUN Kota Siputeh sahaja.

"Ia merupakan pembaziran wang pembayar cukai selain akan mengakibatkan ketidakadilan yang sangat besar kepada suruhanjaya berkenaan," tegas Kamaluddin.

Beliau menggesa mahkamah supaya menggunakan kebijaksanaannya dalam membenarkan penangguhan itu atas dasar terdapat keadaan khas dalam permohonan itu di mana terdapat kemungkinan dua wakil rakyat bagi kerusi berkenaan sekiranya mahkamah membenarkan rayuan SPR selepas pilihan raya kecil itu.

Beliau berkata selain SPR, agensi kerajaan lain akan turut terbabit dalam pilihan raya kecil itu dan mereka terpaksa menanggung perbelanjaan sendiri.


Ulasan GB

Di dalam soal menegakkan kebenaran dan keadilan, sepatutnya tidak boleh ditimbulkan soal SPR terpaksa menanggung perbelanjaan untuk mengadakan pilihanraya kecil atau perbelanjaan yang telah dikeluarkan untuk pilihanraya-pilihanraya kecil yang telah berlansung sebelumnya.

Wang itu adalah dari rakyat yang membayar cukai yang mengharap SPR menjalankan tugas dengan adil. Ia bukan wang milik UMNO, BN, SPR, Datuk Sri Najib, Tan Sri Muhyiddin, Tan Sri Gani Patail, Tan Sri Yusof, Datuk Wn Ahmad, jauh sekali milik Peguam Kamaluddin.

Jadi apa masalahnya memenuhkan kehendak rakyat yang menuntut keadilan ditegakkan apatah lagi setelah Mahkamah Tinggi sendiri sudah memutuskan kerusi Kota Siputeh itu sudah kosong?

Dan mengapa terlalu ketara SPR membuat rayuan bagi pihak UMNO BN? Di mana integriti dan kredibiliti SPR sebagai sebuah badan bebas?

GB

No comments: