SEMARAK REFORMASI

PANJI KEADILAN

Wednesday, July 15, 2009

AMK KEDAH menyeru Chor Chee Heung


AMK Kedah menyeru Chor Chee Heung, Timbalan Menteri Kewangan dan MP di Alor Setar supaya mempertimbangkan sebagai satu “National Duty” untuk tampil ke hadapan Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) dan membantu PAC untuk menuntut balik berjuta-juta want pembayar cukai dalam penyiasatan mereka ke dalam skandal Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ).


Adalah dilaporkan dalam suratkhabar “Star” hari ini bahawa Dr Ling Liong Sik dan Ong Tee Keat telah dipanggil untuk hadir ke PAC untuk memberi keterangan dalam penyiasatan berkaitan dengan skandal PKFZ.

Suratkhabar tersebut juga melaporkan bahawa ia telah dimaklumkan oleh Chor Chee Heung bahawa dia tidak menerima sebarang notis untuk menampil diri di PAC.

Adalah juga dilaporkan bahawa Chor Chee Heung telah menafikan wujudnya sebarang percanggahan kepentingan semasa beliau menerima tugas sebagai pengerusi PKA pada 2007dan dia telah menerima tugasnya sebagai satu “National Duty”.

Pemuda PKR Kedah telah pada 31.5.2009 menyeru kepada Chor Chee Heung untuk memikul ketidaksalahan beliau secara umum apabila beliau menganggap dirinya sebagai tidak melakukan sebarang kesalahan dalam Skandal PKFZ dan bukan secara di belakang pintu tertutup kepada bos-bos politik beliau, Najib dan Ong Tee Keat.

Sekarang munculnya satu lagi peluang untuk Chor Chee Heung secara sukarela untuk memikul “National Duty” dengan menampilkan diri di hadapan PAC dalam siasatan mereka supaya membantu Jawatankuasa tersebut untuk menyelamatkan berjuta-juta wang pembayar cukai.

Chor Chee Heung bukanlah orang asing kepada PKA ataupun projek PKFZ. Beliau merupakan Setiausaha Parlimen dalam Kementerian Pengangkutan pada 1995, Pengerusi PKA dari April 2007 hingga Mac 2008 apabila kerajaan pusat memberi pinjaman kontroversi RM4.6 Bilion kepada PKA, dan juga sebagai Naib Pengerusi Wijaya Baru Global Bhd dari April 2004 hingga Julai 2007, syarikat yang dikaitkan dengan Kuala Dimensi, iaitu kontraktor utama projek PKFZ.

Chor Chee Heung, selain daripada menyakinkan ketidaksalahan beliau dalam skandal PKFZ di hadapan PAC, walaupun tidak dapat dinafikan bahawa ini bukanlah forum yang paling ideal, tetapi sekurang-kurangnya prosidingnya akan direkodkan secara awam untuk generasi yang akan datang - Beliau seharusnya mengambil kesempatan ini secara sukarela untuk memberi maklumat yang dia arif tentang PKFZ bagi membantu PAC dalam siasatan mereka supaya wang berjuta-juta pembayar cukai dapat diselamatkan.

Gooi Hsiao Leung
Kedah PKR State Committee Member
Kedah PKR Youth Deputy Chief

No comments: